Mitt klesregnskap

Vet du hvor mange klesplagg du har? Ifølge en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO (2016), har vi i Norge et gjennomsnitt på 359 plagg hver. Dette tallet har jeg vært nysgjerrig på en god stund nå. Og endelig har jeg dradd alle klærne mine ut fra skuffer og skap for å finne ut hvor mange klesplagg jeg har. Alle klær og alt tilbehør, utenom sko, har blitt registrert. Nå har jeg full oversikt over hvor mange klær jeg har i skapet!

Før jeg legger fram klesregnskapet mitt vil jeg tilbake noen år for å se nærmere på hvor mitt farvel til fast fashion og min interesse for gjenbruk startet. I 2019 bestemte jeg meg for å slutte å kjøpe nye klær. Jeg skulle ha noen unntak som for eksempel sokker og undertøy. Og jeg bestemte meg for at jeg skulle kjøpe det som jeg trengte brukt. I mange år hadde jeg kjøpt interiør i gjenbruksbutikker. Da jeg oppdaget at bruktbutikkene også hadde det jeg trengte av klær var jeg klar til å gi slipp på alle fast fashion butikkene. Altfor ofte så jeg at mye av det jeg kjøpte nytt aldri ble brukt. Impulskjøp ble liggende igjen helt bakerst i skapet. Og det som jeg kjøpte nytt ble ofte ødelagt i løpet av kort tid. Kjolen fra HM fikk plutselig en ødelagt glidelås og i strikkegenseren fra Lindex oppdaget jeg et hull eller den ble nuppete. Samtidig begynte jeg å lese og lære om tekstilindustrien, om overforbruk og om alle de klesplaggene som kjøpes, brukes et par ganger, og så kastes. Vanvittig! Sånn kan vi ikke holde på! Tekstilindustrien er en miljøversting. Og jeg ønsket å gjøre noe med mine egne klesvaner.


Jeg tenker at mitt tidligere klesskap var et ganske vanlig klesskap. Jeg kjøpte stort sett klærne mine på HM, Lindex, Cubus, Vero Moda eller andre lignende butikker. Jeg kjøpte aldri merkeklær eller dyre klær. Jeg handlet nye klær til hver sesong; høst, vinter, vår og sommer. Så kom høsten igjen og jeg kjøpte et par nye plagg. Og slik fortsatte det. År etter år etter år. Skapet ble fylt opp av masse klær som jeg ikke brukte, som jeg ikke likte og som var blitt for smått eller for stort. Og så annethvert år kom oppryddingen og da forsvant halvparten av klærne til Fretex. Og så startet jeg på nytt. Og slik fortsatte det. Helt fram til 2019. Da var det nok. Jeg ville av “bruk- og kasttoget”. Jeg begynte å se på de klærne jeg hadde i skapet mitt med nye øyne. Genseren med nupper kan fikses med nuppemaskin. Hullet i genseren klarer jeg å reparere selv. Symaskinen på loftet, som jeg ikke hadde brukt på mange år, fikk plass i stuen og jeg begynte å se nærmere på de klærne jeg allerede hadde. Og samme år, i 2019, startet jeg HÅP Redesign. Våren 2021 gikk HÅP Redesign fra å være mitt eget lille prosjekt til å bli en bedrift. Navnet sa seg selv. HÅP om å bidra, ikke bare til å lage unike klær, men også et bidrag til et bedre miljø og bærekraft.

Så er vi her i 2024. En dag i februar og jeg bestemmer meg for å tømme skap og skuffer for å telle ALT. Siden jeg sluttet å kjøpe nye klær for over 5 år siden så var ikke skapet mitt fylt av mange nye ubrukte klær ved denne oppryddingen. Men, jeg hadde noen klær bakerst i skapet som jeg hadde glemt ut at jeg hadde og som det var lenge siden jeg hadde brukt. Under opptellingen la jeg klærne i bunker etter hva som skulle repareres, selges, redesignes, sendes til Fretex/ UFF og eventuelt hva som skulle kastes.

Her er mitt klesregnskap etter opptelling:

215: gensere, bukser, kjoler, skjorter, treningstøy, skjørt, nattøy, shorts

13:  ytterjakker, kåpe, regnjakke, dressjakker

2: bunad

23: skjerf, votter, luer

2: utebukser

25: strømpebukser

5: bikinier, badedrakt

3: pyntekrager

8: bh`er

4: ragger

8: belter

105: sokkepar

42: truser

Totalt: 454 plagg

Etter opptelling finner jeg ut hva som ikke får bli med videre i skapet mitt.

Hva skal repareres?

Hva skal selges?

Hva kan brukes til redesign?

Hva skal sendes til Fretex?

Hva må eventuelt kastes?

Reparere: 3

Selge: 14

Redesign: 3

Kaste: 2

Fretex/ UFF: 51

Totalt: 74 plagg

Totalt antall klær i klesskapet: 454- 74 = 380 

NB! Av de 380 er 105 sokker og 42 undertøy

380- 105- 42 = 233


Så, totalt har jeg 380 klesplagg (og tilbehør) i mitt klesskap. Dersom man tar sokker og undertøy utenom regnskapet er tallet 233. Det kjennes veldig godt å ha en oversikt over klesskapet mitt. Og når jeg tok alt ut fra skuffer og skap fikk jeg muligheten til å få full oversikt over alle klær og tilbehør. Jeg vet nå at det er leeeenge til jeg trenger å kjøpe nye sokker, 105 par skulle holde i noen år. 25 strømpebukser burde også holde en god stund fremover. Målet mitt med oppryddingen er ikke å gi bort halvparten av klesplaggene mine slik at jeg kan fylle det opp med masse nye klær. Målet mitt er å bli mer bevisst hvilke klær jeg har og hvor mye jeg har. Etter at jeg for over 5 år siden sluttet å kjøpe nye klær har jeg flere unike, brukte favoritter i skapet. Og jeg vet at jeg kommer til å bruke disse skattene i mange år fremover. Og det er fint å vite at jeg kan reparere eller fikse det som trengs å fikses slik at klærne kan bli brukt i lang tid fremover. Og noen av klærne syr jeg kanskje om til noe annet. Redesign handler om å trylle med gamle ting, skape noe nytt av noe brukt, se verdien og mulighetene i det som allerede finnes, men som ikke fungerer. Alt kan fikses, alt kan brukes om igjen. Resultatet er klær ingen andre har. Og slik blir garderoben mitt unik!

🩷Therese

Neste
Neste

Med et HÅP om å inspirere til gjenbruk!